Controle bij langdurig gebruik van antidepressieve medicatie – Huisartsenpraktijk Beemdhof – Heteren
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Beemdhof
Beemdhof 42 6666 DL
Heteren
Spoed keuze 1

Terug naar overzicht

Controle bij langdurig gebruik van antidepressieve medicatie

In Nederland gebruiken meer dan een miljoen mensen antidepressiva. Het blijkt vaak moeilijk om met deze medicijnen te stoppen, op het moment dat de klachten alweer een tijdje zijn verdwenen. Vaak is het de angst voor terugkeer van de klachten, of de angst voor het optreden van ontwenningsverschijnselen, die maakt dat mensen langer met hun medicijnen doorgaan dan nodig is. Misschien gebruikt u ook al langer antidepressiva, en denkt u er weleens over om daarmee te gaan stoppen.

Antidepressiva zijn niet gevaarlijk of verslavend, maar bij plotseling stoppen kunnen wel onthoudingsverschijnselen optreden. Het is daarom belangrijk om antidepressiva geleidelijk af te bouwen. Het schema van afbouwen zal afhankelijk zijn van welk antidepressivum u gebruikt. Tijdens de afbouwperiode is het belangrijk om na elke verandering van de dosering te controleren of u daarvan hinder ondervindt.

Binnenkort zullen wij al onze patiënten die al langer antidepressiva gebruiken persoonlijk benaderen met een brief, waarin wij ze uitnodigen om over het medicijngebruik en over de klachten in gesprek te gaan. Maar mocht u na het lezen van deze tekst al een afspraak met uw huisarts willen maken, dan nodigen wij u daarvoor graag uit. Uw huisarts kan dan samen met u kijken of het in uw situatie de juiste keuze is om te stoppen met de antidepressiva, en kan afspraken met u maken over de begeleiding bij het eventueel afbouwen ervan.

U kunt de assistente bellen voor een afspraak.

Publicatiedatum: 18-10-2018

Publicatiedatum: 31-05-2021